04-10-03

Sam ??

Goede avond allemaal,

Vandaag eigenlijk niet zo veel gebeurt, geen bezoek gehad en niet buiten geweest buiten eventjes gaan inkopen doen voor volgende week samen met Sonja.  Vandaag is zowat voorbij gevlogen en toch heb ik precies niet veel aan de pc gezeten.  Waar is al die tijd in één keer naartoe ?

Sam, mijn oudste zoon, kennen jullie nog wel denk ik van vorige berichten toen ik vroeg wat jullie der van vonden om op 15 jarige leeftijd te beginnen te vrijen ( hij is nu al wel 16 hoor en vrijt al 1.5 jaar).  Dit was even om op te frissen dat ik dat hier vermeld.  Nu onze Sam leert dus voor bakker en heeft verleden weekend gaan soliciteren bij een bakker hier in de buurt waar hij nu deze nacht mag gaan proef draaien.  Ja deze nacht moet hij om 02.00 beginnen tot wanneer het werk gedaan is, dat kan 07.30 worden.  Nu zit ik hier wel met veel vragen natuurlijk want dit is zijn eerste bijverdienste of jobke.  Mag hij nachtwerk doen op 16 jarige leeftijd ?  Hoe zit dat dan met het kindergeld ?  enz....

Nu moet ik wel zeggen dat die algemene vragen mij nu niet zo dwars zitten daar krijg ik wel een antwoord op met den tijd.  Maar ik weet niet of jullie je nog herinneren dat ik het hier ook ging hebben over autisme ?  Weten jullie wat dat is ?  Sam is dus een "NORMAAL" begaafde jongen maar autistisch en wat wil dat zeggen : dat hij bepaalde gedragingen heeft die wij niet hebben.  Hij leeft vooral op zich zelf trekt zich terug, brengt zijn tijd soms alleen door, kent geen gevoelens enz.. der zijn er nog veel meer maar dit zijn wel zowat de belangrijkste.  Wat die gevoelens betreft ga ik een vb geven : je kunt huilen van verdriet maar je kunt ook huilen van plezier of het lachen en bij dit laatste kan je van sam dan de vraag krijgen waarom ben je verdrietig.  Versta je me want het is heel moeilijk om het uit te leggen.  En dit is nu juist het moeilijkste van alles, uitleggen wat autisme juist is daar sam normaal begaafd is.  Je ziet dus niets aan hem en als je hem niet kent weet je het ook niet dat hij een neurotische afwijking heeft.  Het kan misschien heel raar en hard overkomen maar had sam nu ook niet normaal begaaft geweest had het wel gemakkelijker geweest om uit te leggen wat sam en wie sam is.  Pak dit aub niet verkeerd op want ik en sam hangen heel hard aan elkaar en zijn dankzij de diagnose 3 jaar geleden heel hard naar elkaar toe gegroeid.  Ik heb dan ook mijn opvoeding mijn aanpak naar hem toe helemaal omgedraaid, veranderd.  Ik ga toch nog een vb geven : sam mag bv als hij 18 word niet zo maar voor een rijbewijs gaan hij moet eerst de toelating hebben van een speciale instantie "carra" genoemd.  Doet hij dit niet dan kan hij geen verzekering aangaan op zijn naam voor een auto daar er in de kleine letterkes staat dat je geen neurotische afwijking mag hebben, is dat wel en ben je niet via "carra" gegaan draai je voor alle kosten zelf op bij bv een ongeval en dan moet je nog niet in fout zijn.

Nu terug komend op dat werk, nog iets heel typisch voor jongens met autisme is dat ze niet kunnen onthouden.  Geef sam één opdracht hij zal dat perfect uitvoeren, geef hem er twee dan zal die tweede nog wel goed zijn maar minder, geef hem er drie en die derde zal niet meer gebeuren daar hij het niet meer weet.  Je moet dus zijn opdrachten één voor één geven en goed uitleggen hoe of wat hij moet doen anders lukt het niet helemaal.  En dit is nu de vraag waar ik mee zit : moet ik die bakker op de hoogte brengen of niet ?  Nu zolang sam dit niet wil ga ik dat zekers niet doen maar wat achteraf, de moment dat het voor sam moeilijk gaat worden ivm zijn opdrachten gaat hij dat misschien wel willen. Wat dan ?  Gaat die bakker hem dan houden ?  Dit is het probleem waar ik nu mee in mijn hoofd zit gaat hij de kans krijgen net als iemand anders, snap je wat ik bedoel ?

Eén ding wil ik hier ook zekers vermelden over Sam !  Sam is verleden schooljaar uitgekomen bij de drie beste van zijn klas dus het is niet zo dat hij het niet kan, in tegendeel hij is er echt voor weggelegd om bakker te worden.  Wat de praktijk betreft in de school is het wel zo dat de leerkrachten op de hoogte zijn.  Maar zo zit ik met dezelfde vraag voor zijn stage die hij dit jaar voor het eerst moet doen. Dit is een angst die in mij zit die ik niet zo maar kan wegcijferen net als de angst die ik heb voor zijn toekomst.  Hij vrijt nu al wel 1.5 jaar en jessica is er van op de hoogte maar zij is nog te jong om te beseffen wat het juist inhoud.  Als je niet weet wat het is kun je ook niet weten hoe het is om met een autist samen te leven, zelfs voor ons is het nog heel moeilijk laat staan voor een buitenstaander.

Ik ga één van de dagen een tekst op ons blogje zetten die gemaakt is door een jongen die samen met sam op school zat en die hiermee een prijs heeft gewonnen.  Vraag me niet welke prijs en ook niet wie hij was, ik heb alleen die tekst kunnen bemachtigen en ik weet dat hij Bart heette meer niet.  Hij en sam zaten wel samen op de school twee jaar geleden maar kende elkaar niet en wisten niet van elkaars bestaan af.

Wij wensen jullie nog een leuk weekend toe en laat de zon (figuurlijk) overal schijnen.  C & S

00:16 Gepost door Conny & Sonja | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Moeders ! Ik denk dat je het te zwart ziet. Ik weet niets van autisme maar wat ik hier lees doet mij toch vermoeden dat het enerzijds niet zo makkelijk is maar anderzijds toch niet zo moeilijk als jij denkt, voor een buitenstaander dan hé. Sam is jouw zoon, dus zorg je ervoor en je denkt dat dat natuurlijk is dat je dat opbrengt, maar iemand als Jessica die het "aanvaardt" op die leeftijd die is volgens mij best in staat om de problemen die zich kunnen voordoen het hoofd te bieden.

Hoe moet ik dat nu uitleggen ? Ze durft het op deze jonge leeftijd aan, dus heeft ze al een karakter dat zelf "beslist", denk je dan dat ze gaat opgeven als er een probleem gaat komen omdat hij "iets" vergeet of niet doet ? Ik denk van niet.

Gepost door: ms | 04-10-03

Ik denk.... ...dat ik het precies toch wat te simpel heb voorgesteld. Het is veel meer dan iets vergeten of iets niet doen, hoor. Net als ik zei is het heel moeilijk om dat uit te leggen in je eigen woorden, ik ga dus in de loop van de week enkele professionele teksten hier op het blogje zetten. Ik weet alleen nog niet hoe ik dat moet doen omdat deze nogal groot zijn.
Ik heb het echt te simpel voorgesteld het is veel ingewikkelder en veel moeilijker om met een autist samen te leven. Wat jessica betreft die is momenteel nog te verliefd om te zien dat er moeilijkheden zijn, dat sam anders is, dat sam anders handelt dan wij. Begrijp me niet verkeert want het geen je hier schrijft over jessica "dat ze in staat is om..." en dat "ze zelf beslist" is wel degelijk juist hoor, in ik minimaliseer haar karakter echt niet, want dat is iets dat ze echt wel heeft "karakter".

Gepost door: conny | 04-10-03

Werkelijk een leek ! Het enige wat ik van autisme weet is "Rainman" en dan het zoontje van een kennis dat ik maar één keer heb gezien. Het dochtertje van mijn broer "blijkt" een lichte vorm te hebben maar die krijg ik niet te zien na de scheiding en dan wat jij vertelt. Dus ik probeer me daar een voorstelling van te geven maar dat lukt me werkelijk niet.

Gepost door: ms | 04-10-03

Mauwmauw het is dan ook niet zo simpel om je het voor te stellen, hoor, en ik neem je dat ook niet kwalijk want toen ze me zeiden dat Sam dat had kon ik me het ook niet voorstellen ook al leefde ik er al 14 jaar mee. Klinkt raar maar toch is het zo, ik wist natuurlijk wel dat er iets scheelde want anders had ik de stap natuurlijk niet gezet voor het te laten onderzoeken he. Ik zelf kan het alleen maar vertellen wat het is aan de hand van vb-en meer ook niet. Buiten het feit dat ik hier die tekst van die jongen heb plus één folder ivm begleiding op de school en één krante artikel heb ik verder ook geen informatie of wat dan ook. Ik praat dus enkel door ervaring.
En gelijk je zegt je kent "rainman" en dat is de enigste voorstelling die de meeste mensen hebben en dat maakt het nu juist moeilijk. Die van rainman heeft ten eerste een mentale handicap plus dan nog een speciale vorm van autisme, der is een naam voor maar kweet ni welke. Deze vorm is dat ze zich specialiseren in één ding : meestal en bij rainman is dat cijfers maar dan kan ook tekenen en schilderen zijn, snap je. Die vergelijking mag je misschien met sam ook doen het geen hij graag doet gaat hij dan ook voor en daar is echt geen weg neven hoor, alleen niet zo extreem en niet constant komt dus wel regelmatig terug. Ik kan hier nog verder gaan maar het is nu al zo lang, ik ga zeker en vast nog wel berichten er over posten met vb van sam dan vooral. Dikke blogknuf van C & S

Gepost door: Conny | 05-10-03

De commentaren zijn gesloten.